Fråga till Katarina Hamilton: Hur väljer du motiv och hur kommer de till?

Det fina i kråksången. Uttrycket är gammalt. Och det är precis det som är så spännande, hur det är något fint med allt runt oss. Titta lite närmare och låt processen ta en liten stund.
Att rita en bild eller ett mönster blir varje gång en aktiv dialog med motivet. Och varje motiv har verkligen lärt mig viktiga saker. Om livet, ljuset, samspel, kontraster, mod, ödmjukhet. Och humor. Den finns där, ligger och lurar där man minst anar. Runt omkring och i bilderna. Humorn är allvarets bästa kompis.
Skorpan och Nelson, en gigantisk irländsk varghund och en nätt och ovanligt elegant liten bondkatt, hänger med mig i ateljén. De håller ordning på när det är dags att ta paus. Då går vi tillsammans och äter, promenerar ut i skogen, ner till havet eller för att sova. Åtta tassar och två fötter.

Katarina Hamilton föddes som norsk medborgare i svenska Jämtland men växte upp på Dalarö, Stockholms skärgård, som enda barnet i ett hem där kulturprofiler från världens alla hörn träffades runt köksbordet. Efter Adolf Fredriks musikgymnasium kom år av studier i matematik, konst, musik, franska, kulturvetenskap, etnologi och arkivutredning, i Paris och Stockholm. Katarina är mamma till fyra utflugna barn, tre söner och en dotter. Förutom i Stockholm har Katarina som vuxen bott en längre tid i Skara, Västergötland och ett par år i Östersund, Jämtland. Sedan 2015 är hon tillbaka i Stockholm och bor idag i Gamla Stan och driver företaget med ateljé, lager och Café & Butik i sitt hus på Dalarö. De ständiga följeslagarna är Irländska varghunden Skorpan och katten Nelson.

En rödhake landar på en disktrasa

Små ljusa sidor av livet. Sedan 1993.

Tillverkat i Sverige. Såklart.

Saker tillverkade med omsorg som man vill ha länge. Det är hållbart på riktigt.

Allt i  katarinahamilton sortimentet är tillverkat i Sverige av producenter vi har utvecklat ett långt samarbete med. Vi diskuterar förändringrar och kvalitéer. Det här med miljötänk, material, metoder och verktyg är viktigt när saker ska produceras för att kunna hålla länge, både i material, funktion och upplevelse.

ARTEKIA är företaget bakom varumärket katarinahamilton och verksamheten drivs från Dalarö, fyra mil sydost om Stockholm.

Adress: Björkövägen 3, Dalarö    Telefon: 076-8703100

VAT-nr: SE571016820301

Besökare är välkomna till vårt Café & Butik, för öppet-tider och mer infomation, gå in på “Besök oss” i huvudmenyn.